blog

9 saveta za bezbedno korišćenje viljuškara na gradilištu

Sigurnost na gradilištu zasigurno je vaš prioritet, posebno kada je u pitanju korišćenje viljuškara. Opasnost je uvek prisutna i zato je potrebno učiniti sve kako bi se ljudstvo i oprema zaštitili u što većoj meri. Evo nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da osigurate bezbedan rad sa ovom važnom mašinom.

Obuka i sertifikacija operatera

Pre nego što neko počne da upravlja viljuškarom, neophodno je da rukovalac viljuškarom prođe odgovarajuću obuku i dobije sertifikat.

Ova obuka obuhvata sticanje teorijskog znanja i praktičnih veština koje su potrebne za bezbedno upravljanje viljuškarom.

Redovna inspekcija opreme

Pre svakog korišćenja viljuškara, operater bi trebalo da proveri stanje opreme i potvrdi da je mašina u ispravnom stanju.

Ovo uključuje proveru kočnica, guma, svetala i hidraulike. Svaku nepravilnost ili kvar potrebno je odmah prijaviti i otkloniti pre nego što se viljuškar stavi u upotrebu.

Pravilno opterećenje

Viljuškar treba da bude pravilno opterećen, sa ravnomerno raspoređenim teretom prilikom rada.

Prekoračenje maksimalnog dozvoljenog tereta može dovesti do prevrtanja i ozbiljnih povreda. Zato uvek proverite tablicu nosivosti viljuškara pre utovara.

Prilagođavanje brzine

Upravljanje viljuškarom pri odgovarajućoj brzini je ključno za sigurnost u radu.

Prebrza vožnja može dovesti do gubitka kontrole i, daleko bilo, nesreće u kojoj neko može biti povređen. Stoga uvek prilagodite brzinu uslovima na gradilištu i opterećenju viljuškara.

Korišćenje sigurnosnog pojasa

Operateri viljuškara treba uvek da koriste sigurnosni pojas.

U slučaju prevrtanja, sigurnosni pojas može sprečiti dolazak do ozbiljnijie povreda ili smrti.

Jasna komunikacija

Na gradilištu je veoma važno održavati jasnu komunikaciju između radnika i izbeći nesporazume.

Koristite zvučne signale i svetlosne indikatore da upozorite kolege na pokrete viljuškara, posebno prilikom skretanja ili vožnje unazad kada se može desiti da operater ne bude u stanju da vidi kolegu ili neku drugu osobu koja je u rizičnoj poziciji.

Vidljivost

Operateri treba da imaju dobru vidljivost tokom rada.

Uklonite sve prepreke iz radne zone i uverite se da su ogledala i kamere ispravne. Ako je vidljivost ograničena, koristite signalizatore za pomoć.

Sigurnosna zona

Održavajte sigurnosnu zonu oko viljuškara u svakom trenutku njegovog rada.

Radnici ne smeju stajati ispod podignutih viljuški ili blizu radne putanje viljuškara. Obeležite radnu zonu i upozorite sve prisutne na opasnosti.

Prilagođavanje uslovima rada

Prilagodite rad viljuškara uslovima na gradilištu. Mokra ili klizava podloga, neravni tereni i slaba vidljivost zahtevaju dodatnu pažnju i oprez.

Uvek vozite sporije i budite spremni da reagujete na iznenadne promene.

Pridržavanjem ovih saveta, možete značajno smanjiti rizik od nesreća i povreda na gradilištu, obezbeđujući sigurno i efikasno korišćenje viljuškara. Ukoliko vam je potreban viljuškar za brže i efikasnije različitih vrsta poslova Izoterm vam pruža mogućnost rentiranja ovih mašina.  Za dodatne informacije posetite našu stranicu za iznajmljivanje viljuškara.