blog

Greske pri radu sa makazastim platformama

Najčešće greške pri radu sa makazastim platformama i kako ih izbeći

Makazaste platforme su ključne za radove na visini jer u toj meri olakšavaju rad da su jednostavno nezamenjive. Međutim, nepravilno korišćenje makazastih platformi može dovesti do povećanog rizika na radu. Zato je od krucijalne važnosti da znate koje su najčešće greške pri radu sa makazastim platformama i kako da ih izbegnete.

Obuka i planiranje

Kao prvo, nedostatak adekvatne obuke može dovesti do opasnih grešaka. Operateri moraju proći sertifikovanu obuku koja pokriva teorijske i praktične aspekte rada. Redovna osvežavanja znanja su takođe neophodna kako bi se operateri upoznali sa novim sigurnosnim standardima i procedurama.

Takođe, među čestim greškama pri radu sa makazastim platformama svakako je njeno preopterećenje što je čest uzrok nesreća.

Pre korišćenja, operateri treba da provere maksimalnu nosivost i osiguraju da je teret ravnomerno raspoređen. Korišćenje platforme za transport materijala iznad dozvoljenih granica može uzrokovati prevrtanje.

Tehnička ispravnost

Stabilna podloga je ključna za sigurnost prilikom rada makazaste platforme. Pre postavljanja ove mašinepotrebno je proveriti da li je površina ravna i čvrsta. Neravni ili mekani tereni mogu uzrokovati destabilizaciju i prevrtanje platforme.

Imajte u vidu da su dizel makazaste platforme bolje za neravne terene, dok one na električni pogon zahtevaju ravnu podlogu.

S druge strane, zaštitne ograde na makazastoj platformi moraju biti pravilno montirane i redovno proveravane. Njihova glavna funkcija je sprečavanje padova radnika sa visine, pa je od suštinske važnosti osigurati da su čvrsto pričvršćene i bez oštećenja.

Takođe, rad iznad dozvoljenih visinskih ograničenja platforme može biti veoma opasan. Operateri moraju biti svesni specifikacija proizvođača i nikada ne smiju podizati platformu iznad maksimalne dozvoljene visine.

Radni uslovi

Vremenski uslovi igraju veliku ulogu u sigurnosti rada sa makazastim platformama. Jak vetar, kiša ili sneg mogu značajno povećati rizik od nesreća. Operateri treba da prate vremensku prognozu i izbegavaju rad u nepovoljnim uslovima.

Pored toga, imajte u vidu sigurnosne procedure koje su postavljene da bi zaštitile radnike. Ignorisanje ovih procedura može dovesti do nesreća. Operateri treba da se pridržavaju svih propisanih sigurnosnih mera, uključujući nošenje zaštitne opreme i pridržavanje operativnih uputstava.

Jasna signalizacija i dobra komunikacija sa kolegama su ključni za siguran rad. Koristite zvučne i svetlosne signale za upozorenja i osigurajte da su svi radnici svesni kretanja platforme.

Na kraju, jedan od najvažnijih saveta je da izbegavate korišćenje platformi koje nisu prošle tehnički pregled ili dolaze od nepouzdanih izvora. Uvek iznajmljujte opremu od pouzdanih dobavljača koji garantuju kvalitet i sigurnost.

Ukoliko vam je potrebna makazasta platforma Izoterm vam nudi mogućnost iznajmljivanja ovih mašina. Sve naše mašine su proverene i garantuju vam sigurnost i pouzdanost u radu. Dodatne informacije možete pronaći na stranicama za iznajmljivanje dizel makazastih platformi i rentiranje makazastih platformi na elektirčni pogon.