blog

Šta je potrebno znati pre iznajmljivanja viljuškara

Šta je potrebno znati pre iznajmljivanja viljuškara

Viljuškari su jedna od najpoznatijih mašina u građevinskoj, proizvodnoj i drugim industrijama. Od skladišta i gradilišta do istovara kamiona i premeštanja proizvoda, iznajmljivanje viljuškara je neophodno kada god je potrebno pomerati teške terete i u ovim poslovima viljuškari su bez premca.

Ove mašine mogu imati različite specifikacije pa je zato važno razmotriti više faktora pre iznajmljivanja viljuškara, o čemu ćemo pisati u nastavku.

Veličina viljuškara

Viljuškari dolaze u različitim veličinama zbog čega je potrebno u startu razmotriti nekoliko stavki kako bi odabrali pravu mašinu za konkretne potrebe:

 • Da li vam je potreban viljuškar za neravan teren ili viljuškar za sve terene?
 • Da li će visina plafona biti ograničenje?
 • Koliko je tesan prostor u kome ćete koristiti viljuškar?
 • Kolika je razdaljina na kojoj je potrebno premeštati teret?

Dakle, neophodno je da mašina koju iznajmljujete odgovara poslu i uslovima u kojima će biti korišćena.

Koju vrstu motora će imati viljuškar?

Postoje dva tipa viljuškara za iznajmljivanje – električni viljuškari i viljuškari na gas.

Električni viljuškari su idealni za utovar i istovar, premeštanje paleta i opšte skladištenje. Oni su popularanizbor za primenu u zatvorenim prostorima, ali budući da ih pokreće električna baterija, pružaju kraće vreme korišćenja između dva punjenja u odnosu na gasne viljuškare.

Viljuškari na gas (odnosno viljuškari s unutrašnjim sagorevanjem) su dobar izbor za radove na otvorenom koji zahtevaju specijalne primene, duže korišćenje i neujednačen teren.

Prema tome, razmislite koja je maksimalna težina tereta koji treba podići? Kolika je najviša polica u vašem skladištu? Na kakvoj površini će se koristiti viljuškar?

Određivanje odgovora na ova pitanja unapred će vam uštedeti vreme i pomoći vam da odaberete tip viljuškara za iznajmljivanje koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Koliko dugo će vam trebati viljuškar?

Možda očekujete priliv pošiljki koje će zahtevati da, tokom nekoliko dana, koristite viljuškar za rad na stovarištu? S druge strane, moguće je da vaš posao zahteva da viljuškar koristite nekoliko nedelja ili čak meseci?

Imajte na umu da što duže iznajmljujete viljuškar, to će vaša ušteda biti značajnija, a sam posao ćete moći da obavljatie bez stresa.

Koje terete ćete podizati?

Na kakvim paletama se nalazi vaš teret? Kako je upakovan? Koliko ga ima? Pitanja poput ovih pomoći će vam da unapred odredite dužinu viljuški koje će vam trebati i da li će vam biti potrebni posebni priključci.

Definisanje odgovora na ova pitanja učiniće da se, unapred, dobro pripremite i budete sigurni da će viljuškar koji iznajmite biti u mogućnosti da sve uspešno obavi.

Od koga iznajmljujete viljuškar?

Pre iznajmljivanja viljuškara dobro se upoznajte sa firmom kod koje nameravate da uzmete viljuškar. Utvrdite:

 • Da li se radi o kompaniji koja ima dobru reputaciju?
 • U kakvom su stanju same mašine?
 • Kakve uslove iznajmljivanja nude?
 • Da li dovoze viljuškar na vašu adresu?
 • Šta se dešava u slučaju kvara?
 • Na koji period je moguće iznajmiti viljuškar?
 • Postoje li pogodnosti ukoliko se mašina iznajmljuje na duži period?…

Ukoliko imate odgovore na ova pitanja možete biti sigurni da ćete dobiti viljuškar koji vam je potreban i kvalitetnu uslugu tokom čitavog perioda rentiranja.

Imajte na umu da će dobro održavan viljuškar za iznajmljivanje uštedeti vaše dragoceno vreme i novac koji vam je zasigurno potreban za druge oblasti vašeg poslovanja.

Ukoliko tražite kvalitetan viljuškar za iznajmljivanje Izoterm je tu za vas. Bez obzira da li vam je potreban viljuškar na električni pogon ili onaj koji radi na gas, potrebno je samo da pozovete Izoterm i u roku od 24 sata ili manje, viljuškar će biti na željenoj adresi, spreman za rad i sve izazove koje stavite pred njega.